A büszke automata öntözőrendszer tulajdonos

automata öntözés

A kerttulajdonosok valójában a kertjük szépségére, növényeik egészséges állapotára és a kert könnyebb fenntarthatóságára büszkék elsősorban, és nem arra, hogy a kertjükben van egy kiválóan működő automata öntözőrendszer. Ez egy természetes és másodlagos dolog, bár a működése nélkül a fent felsoroltak mégis elképzelhetetlenek volnának. Lássuk, hogy miért van ez.
Az éghajlatunkon honos növények számára nélkülözhetetlen a folyamatos vízellátás. Nélküle a növények nem, vagy a hiányában csak gyengén képesek fejlődni. A gyengeségüknek köszönhetően rossz lesz a kondíciójuk, és a betegségekre hajlamossá válnak. Az automata öntözőrendszer programozhatóságának köszönhetően a megfelelő időben a megfelelő mennyiségű öntözővizet locsolja ki a kertünkre, ezzel biztosítva, hogy a rapszodikus csapadékmennyiség ellenére is a vízutánpótlás hiánytalan maradhasson.
Mivel a hazai kertkultúrában a gyep szeretete és kiterjedtsége a kertekben igen számottevő, nagyon fontos a napi öntözés. A forró hónapokban való napi önözés elmulasztása azonnali és drasztikus látványbeli negatív hatást tud eredményezni a kertekben, amiknek ilyenkor a 70% sárgul el. Népszerűségét az automata öntözőrendszer, noha nem csak ennek köszönheti, azonban ebből a nézőpontból nézve is igen előnyös.
Említettem még a kert könnyen fenntarthatóságát is. Aki csinált már ilyet az tudja, hogy egy egészséges rózsatő metszése, vagy az egészséges gyep nyírása sokkal könnyebb és eredményesebb, mint az elhanyagolté. Mégsem ez jelenti a legfontosabb előnyét az automata öntözőrendszer használatnak a kert fenntartásában, hanem az, hogy az időráfordítást tekintve legnagyobb munkát tudja elvégezni helyettünk. És ez nem más, mint a locsolás. Hatékonyságát emelve ezen a területen ráadásul olyan módon teszi, hogy az a legideálisabb időpontokban következzen be. Ez pedig a késő este és a kora hajnali órákban van, amikor mi emberek általában aludni szeretünk.
Számos komoly olyan előnye van még az automata öntözőrendszernek, amelyekre büszkék a tulajdonosai és amelyekről más cikkeimben is bővebben olvashat.

Kirakott Egyéb-ban