Az internetről

internet

Az internet mára már bárki számára megfizethető és elérhető kommunikációs csatornává vált. Bármennyire is a hétköznapjaink részévé vált és hozzászoktunk, az internet eredetileg nem ezzel a céllal lett kifejlesztve és nem is a nagyközönségnek szánták.

Hogy lássuk, milyen események vezettek az internet kifejlődéséhez, kicsi t vissza kell nyúlnunk egészen a 60-as évekig.

1957-ben a Szovjetunió az Amerikai Egyesült Államokat megelőzve földkörüli pályára állított egy műholdat, ennek folyományaként a megalapítottak az Amerikai Védelmi Minisztérium ARPA  részlegét, mely azért került létrehozásra, hogy új, modern technológiákon alapuló fejlesztési ötleteket lehessen kifejleszteni az éppen aktuális projekteknek megfelelően. 1967 -ban elkészítették az ARPANET terveit, amelyet majd két év múlva sikerült is megvalósítani és csupán egy négy számítógépből álló hálózatot sikerült készíteniük. Rövidesen sok hálózati protokoll jelent meg, amelyek komoly fejfájást jelentettek a közös kommunikáció tekintetében. Azonban Vinton Cerif is csatlakozott az ARPANET csapatához, akinek a segítségével olyan szabványokat fektettek le, amelyek segítségével a különböző protokollok is képesek voltak egy nyelven beszélni egymással.

Elsőként a Gopher, mint népszerű adatkezelő rendszer jelent meg, ám egy idő után a fejlesztőik liszensz díjat kértek a használatért, ezét elindult az ingyenes, nyílt forráskódú alternatívák fejlesztése. Elsőként, mint ilyen a WorldWideWeb látta meg a napvilágot. Majd később a Gopher és a WorldWideWeb ötvözése ként létrehozták a Mosaic-ot is. Először csak linuxra jelent meg, majd később Apple Macintosh és Microsoft Windows környezetben is használható volt.

A böngésző megjelenése olyan versenyhelyzetet teremtett, amelynek köszönhetően a fejlesztői sokkal inkább új funkciók fejlesztésére helyezték a hangsúlyt, ahelyett, hogy a korábbi hibás funkciókat javítsák és az eljárásokat, azonosan kezeljék. Odáig fajult a helyzet, hogy a weboldal készítőknek már több féle változatot is kellett készíteniük a weboldalakból, hogy minden böngészőt támogasson. Ezzel az értékes fejlesztési időt, fölösleges „duplikálásra” kellett fordítaniuk. A böngésző fejlesztés szabványosításért kiáltott, amely a W3C szabvány létrejöttét hozta el. Azonban ez nem volt kötelező szabvány, így sajnos a mai napig is vannak különbségek az egyes böngészők működésében.

Kirakott Egyéb-ban