Plakát

Az órásplakát a nevéből adódóan egy olyan nagyméretű nyomdai anyag, amelyet csak kültéren használnak a cégek termékeik népszerűsítésére. Általában útbaigazító szerepük van, vagy esetleg a szezonális vagy napi akciók közlésére használják a nagyobb cégek. Ez a legelterjedtebb, és leghatékonyabb hirdetési forma manapság, már a régi időkben is ez a forma vált a legjobban be a reklámozóknak. A története a múlt századra nyúlik vissza, amikor a festészet kezdett kibontakozni Franciaországban. Mivel a festmények is alkalmasak voltak információközlésre, ezért kialakultak belőlük a mai plakátok. Természetesen az elterjedéshez szükség volt a nyomdatechnika fejlődésére is, hogy minél több, és minél nagyobb plakátok gyártására alkalmas gépek készüljenek. Manapság minden nagyobb településen is találkozhatunk ilyen reklámeszközökkel, de az autóutak/autópályák mentén is felfedezhetőek. A plakátok sokszorosítását az első időkben litográfiával oldották meg, ekkor az volt a legolcsóbb és a leggyorsabb ezen a területen.

A technika fejlődése során rengeteg művész járult hozzá ahhoz, hogy a plakátkészítés egyfajta művészetté nője ki magát. Talán a leghíresebb művelője Alfons Mucha volt, akire jellemző volt a nagyfokú kreativitás és alaposság. Munkáit az aprólékos kidolgozás és a precizitás jellemezte, a mai napig használják a munkáit naptárokban, vagy csak egyszerű dekorációként a lakásokban és irodákban. Egy olyan alkotó volt ő, akinek a munkája megteremtette a plakátművészet alapjait.

Manapság rengeteg cég szakosodik kifejezetten a nagy formátumú nyomtatásra, így aktívan részt tudnak venni a magyarországi és a Közép-európai gyártásban. Hatalmas plottereket kell elképzelni, amelyek nagy területeken helyezkednek el, és akár több méter szélességben is képesek nyomtatni. Olyan kültéri anyagokat és festékeket használnak, amelyek akár három évig is bírják az időjárás viszontagságait. Manapság már ofszet technikával készülnek ezek a nyomatok, így rövid határidőn belül, nagyon jó minőségű és kedvező árú reklámeszközöket gyártathatunk.

A plakátokon kívül egyre inkább kezdenek ismét megjelenni a közterületen a plakát oszlopok is, amelyeknek két féle felhasználási lehetősége is van. Az első, és a legjövedelmezőbb a bérbe adás, ami annyit jelent, hogy egy reklámozni kívánó cég kibérelheti egy bizonyos időre, és reklámozhat rajta kulturált formában. A másik lehetőség, hogy a plakát oszlopot a közönség szolgálatába állítják, és bárki kiteheti rá a hirdetését. Általában eladó ház vagy kiskutya kerül így hirdetésre magánszemélyektől. Ez is egy rendezettebb formája a hirdetéseknek, hiszen így nem lesznek tele a város oszlopai a különféle házilag gyártott szórólapokkal, így nem csúfítják el a közterületeket. Ha valaki szeretne érdeklődni a helyi eladó dolgokról, megnézi a plakát oszlopot, hiszen tudja, hogy az eladóknak így van lehetőségük különösebb befektetés nélkül meghirdetni megunt, vagy kevésbé használt portékáikat.

Manapság két fajta óriásplakát fajtát különböztetünk meg. Általában 5 x 2,4 m nagyságúak. Vannak a plakát táblák, melyeken időszakos reklám helyezkedik el, (heti akció, stb.) ezek úgynevezett blueback (kékhátú) papírplakátra készülnek. Ezek nem időtállóak, két, maximum három hónap után lejönnek a felületről.

A másik fajta a vinyl (matrica) alapú táblák, melyek hosszú távú, állandó reklámot garantálnak a hirdetőnek. Ilyenkor egy horganyzott vaslemezre feldekorálják a matricát, mely akár három évig is bírja a kültéri viszontagságokat. Ebben az esetben nem nagyon van lehetőség a grafika változtatására, maximum át matricázás lehetséges. Amikor egy cég a közterületi reklámban gondolkozik, mindenképpen el kell döntenie, hogy hosszú távú, állandó grafikára van szüksége, vagy esetleg heti akcióit szeretné népszerűsíteni.

Bármelyiket is választja, biztos lehet benne, hogy befektetése hosszú távon megtérül, abban az esetben, ha hallgat a reklámszakemberekre, és nem zsúfolja tele információkkal a bérelt felületet. Ha megtehetjük, érdemes egész országot átölelő kampányban gondolkodni, így széles körű ismeretekre tehet szert cégünk.

Kirakott Egyéb-ban