Rádió

A rádióhullámok a fény frekvenciájánál alacsonyabb frekvenciájú elektromágneses hullámok segítségével működő, különféle információk és jelek továbbítására alkalmas eszköz. A jel irányából adódóan megkülönböztetünk rádiójel adót, rádiójel vevőt, és természetesen vannak olyan készülékek, amelyek mindkét irányba képesek küldeni és fogadni adatokat és jeleket.

Az érdekesség az, hogy igazából nincs vagy nem igazán tudták meghatározni, hogy az első rádiókészülék feltalálása kinek a nevéhez köthető. Bár az Amerikai Legfelsőbb Bíróság Nikola Teslának tulajdonította az első rádió feltalálását, mi azért történt, mert Guglielmo Marconi Tesla asszisztense volt Amerikában. 1901-ben bemutatta találmányát, mely vezeték nélkül, rádió frekvencia segítségével volt képes adatokat sugározni. Viszont a bíróság szerint bizonyítható, hogy Marconi 1909-ben kapott Nobel-díjja nem volt teljes mértékben jogos, mert valószínűleg Marconi Tesla jegyzetei alapján dolgozott, melyeket a feltaláló tudta nélkül eltulajdonított. Ezért Tesla be is perelte Marconit. A perből Tesla szállt ki nyertesen. Bár az is bizonyított tény, hogy Marconi már 1902-ben létrehozott egy szerkezetet, amivel képes volt Morse-jeleket küldeni egy távoli országba. Ennek az áttörésnek köszönhetően ő fejlesztette ki a hadsereg számára azt az eszközt, amit ma szikratávírónak nevezünk, és ami a nap is használatos.

A nagyobb fejlesztések a 1910-es évek elején kezdődtek, amikor egyre nagyobb hatótávolságú készülékeket kezdtek el gyártani. Az első olyan rádióadást, ami már élő ember hangját rögzítette, és továbbította 1910. január 12-én sikerült leadni. Ekkora már pár száz családban megtalálható volt a rádiókészülék, így örömmel hallgathattak egy akkor méltán közkedvelt opera előadást, a Tosca-t a Metropolitan operaházból.

Az amerikaiak az 1920-as évekre megépítették azt a készüléket, ami alapján a mai rádiókészülékek is működnek. Ez a készülék már nem csak az emberi hang, hanem a zene továbbítására is képes volt. Az első rendszeres rádióadásokat Pittsburgh-ben adták le 1920-ban. Magyarországon elsőként Budapestről sugároztak rendszeres adásokat, 1925. december 1-én lehettünk fültanúi az első rádióadásnak.
A mai világban már kevésbé kedveltek a rádióműsorok, az emberek manapság szívesebben néznek televíziót, mintsem hogy rádiót hallgassanak otthon. Viszont nagy keletje van munkába menet, vagy utazás közben. Sokszor hallgatják az emberek abban az esetben, ha éppen valami mást csinálnak, vagy valahová mennek, vagy bármikor, amikor nincs lehetőségük televíziót nézni.

Kezdetben a rádió készülékeket különféle fizikusok és mérnökök voltak. Az első világháború idejébe főleg a tengerészet és a haditechnika volt az az ág, ami hajtotta a fejlesztéseket. Nagyon fontos volt, hogy a háború alatt a csapatok kommunikálni tudjanak egymással, hiszen másképp nem volt arra lehetőségük, hogy összehangolt támadást indítsanak az ellenség ellen. Így a technika rohamos fejlődésnek indult. A világháború után a postai szolgáltatások kerültek ismét előtérbe.

Kirakott Egyéb-ban