Televízió

Már az 1884-es években tettek a tudósok kísérleteket arra, hogy bizonyos információkat a képfelbontás segítségével juttassanak el másokhoz. A technika akkoriban még igen fejletlen volt, így a kísérlet sajnos meghiúsult, mégis ezt a momentumot tartja a tudomány az első áttörésnek a televíziózás területén. A híres német tudós, Paul Nipkow létrehozott egy úgynevezett pásztázó tárcsát, melyet később róla neveztek el. Már ezzel a készülékkel feltalálta a képfelbontás lényegét, elvét. Ezt nevezhetjük a televíziózás ősatyának. Mégis majd ötven évet kellett várni az első televíziós adásra, hiszen a technika nem fejlődött olyan ütemben, mint azt ahogy az akkori tudósok szerették volna. 1926-ban tehát létrejött az első olyan televíziós adás, ami már egy vezeték segítségével nagyobb távolságra is sugározható volt. Ez az áttörés egy skót feltalálónak volt köszönhető, és már akkoriban is nagy szónak számított, hogy London és Glasgow között sikerült létrehozni ezt a közvetítő csatornát.

A nagy londoni áttörés előtt már az 1890-es évek végén feltalálták a katódsugárcsövet Németországban. Ez egy német tudósnak, Karl Ferdinand Braunnak volt köszönhető. Bár az első kábeles televízióadáshoz nagyban még nem járult hozzá, mégis a későbbiekben a fejlődés alapköveit tették le a tudósok ezekkel az áttörésekkel.

Az 1926-os években Magyarországon is aktívan részt vettek a tudósok a tervezésben, és a gyártásban. Tihanyi Kálmán volt az a neves feltaláló, aki teljes mértékben elektronikus rendszert alkotott, létrehozta a töltéstároló típusú televíziós rendszert. Két évvel később szabadalmaztatta találmányát. Majd ismét eltelt két év, és 1928-ban megkeresték őt a külföldi tudós társaságok, és közös munkával 1935-ben elindult az első adás, mely rendszeressé vált az eltelt idő alatt. Németországban volt erre akkoriban lehetőség, így hamar elterjedt a hír a világban: A technika tovább fejlődött, lehetőség van rendszeres műsorszórásra immáron az egész kontinens területén. Ennek köszönhetően a technika rohamos fejlődésnek indult, és egyre több rendszeres műsor leadására volt lehetőség.

Egy másik nagy magyar feltaláló Mihály Dénes egy másik vonalról közelítette meg a kérdést. Ő konkrétan a televízió készülékekre szakosodott. Együtt végezte kutatásait és munkáit egy másik fizikussal, aki mindenben segítette munkáját. Létre akart hozni egy olyan készüléket, amelynek az előállítása nem ütközik korlátokba, és a szimpla halandó ember számára is elérhető lehet. Ez a készülék volt az úgynevezett Telehor. Képes volt a sugározandó képet 240 sorra felbontani, és akár 2,5 x 3 méteres felületre is képes volt adást kivetíteni. Ez egy forgótükrös készülék volt, mely sok évvel megelőzte korát.

Magyarországon elég sok időt kellett várnia a nézőközönségnek, mire tanúi lehettek az első televíziós vetítések egyikének. Egészen 1936-ig elhúzódott az első vetítés időpontja, melyre az akkor legnevesebb és a vendégek körében a legkedveltebb szállodában került sor, a Gellért Szállóban. Rengetegen voltak a hotelben, és több mint 30 méterre képes volt az akkora már tökéletesített készülék kivetíteni az adást.
Az 1929-es években Európa több részén is megkezdték a tudósok a kísérletezést, Angliában például elkezdték a kísérleteket a rendszeres műsorszórással. Körülbelül hét év alatt kifejlesztették az elektronikus képátviteli rendszert, mely a BBC nevén futott már az akkori időkben is. Az USA-ban pár évre rá sugározták az első televíziós adást, mely nagy érdeklődésre tett szert a nézőközönség részéről.
És már ezekben az években bemutatták a feltalálók az első színes televíziókat is. Az 1940-es években egy magyar születésű mérnök feltaláló, Peter C. Goldmark építette meg az első színes televízió szabványt. Sok évig a CBS alkalmazottja volt, majd munkájának és kitartásának köszönhetően az igazgatói székbe ülhetett.   Az 1940-es években az első tévélánc is elkezdte műsorai sugárzását. Rengeteg hasznos dolgot talált fel még ezen az áttörésen kívül is, például a mikrobarázdás lemezt az 1944-es években. Munkája nagyban hozzájárult az űrkutatásokhoz is.

A technika folyamatos fejlődésének köszönhetően a huszadik század végére a televízió a legnagyobb és legerősebb eszközzé vált.
A technika napjainkban is egyre csak fejlődik, manapság már a három dimenziós képalkotás a jövő. A Samsung tervezői megalkották az úgynevezett okos tv-t, amely már képes az internetes tartalmak megjelenítésére is.

Kirakott Egyéb-ban